Podróżujący samolotami mogą skorzystać z usług linii lotniczych także w zakresie posiłków i napojów. Istnieje także możliwość zamówienia alkoholu, choć ta kwestia od lat wydaje się być kontrowersyjna. Wynika to z odczuwania przez wielu pasażerów skutków spożycia nawet lampki wina; organizm na wysokości wielu metrów nad ziemią może nieco inaczej reagować na trunki.
Rzeczpospolita
przypomina, że już Okazuje się, że obecnie temat ten powraca, gdyż nie brakuje nieprzyjemnych sytuacji z udziałem nietrzeźwych pasażerów. Wyniki naszych badań dowodzą, że . Powinno to zostać ograniczone administracyjnie, a nie uzależnione od osobistych wyborów konsumentów
– brzmi opracowanie niemieckiego Instytutu Medycyny Kosmicznej cytowane przez Rzeczpospolitą
.
Badacze wskazują ponadto, że w przypadku pasażera, który spożyje alkohol, rośnie ryzyko ataku serca, zwłaszcza wśród ludzi młodych i osób z chorobami np. układu krążenia. Obecnie w przypadku niektórych linii lotniczych możliwość spożywania napojów alkoholowych jest mocno ograniczona, zwłaszcza jeśli chodzi o alkohole wysokoprocentowe. Dotyczy to także alkoholu wniesionego samodzielnie na pokład – często załoga nie jest bowiem w stanie skontrolować, jak dużo dany pasażer wypije. To z kolei generuje ryzyko nieprzyjemnych sytuacji, jak również wpłynąć na bezpieczeństwo samej podróży.