Ceny wołowiny w Polsce rosną. Oto dwa główne powody tego zjawiska.

„`html

Wzrost cen żywca wołowego

Według danych GUS, w październiku cena żywca wołowego w skupie wynosiła 10,8 zł za kg, co stanowiło wzrost o 6,3% w porównaniu do roku poprzedniego. Listopad przyniósł kolejną zwyżkę cen, tym razem o niemal 4% (3,8%) więcej niż w tym samym miesiącu 2023 roku.

Hodowla bydła w Polsce

W Polsce hodowlą bydła zajmuje się około 300 tysięcy gospodarstw, z największym skupiskiem w województwach: mazowieckim, wielkopolskim i podlaskim. Niestety, pogłowie bydła w naszym kraju stopniowo się zmniejsza. Według urzędu spadek ten dotyczy wszystkich grup wiekowych oprócz cieląt.

Eksport europejski

Polska zajmuje drugie miejsce w UE pod względem eksportu mięsa wołowego, zaraz po Irlandii, i jest trzecim unijnym eksporterem do krajów spoza Europy. Najważniejszymi importerami polskiej wołowiny są Włochy, Niemcy, Holandia, Hiszpania oraz pozaeuropejskie Turcja, Wielka Brytania, Izrael i Japonia. Nowe rynki zbytu otwierają również Chiny, Wietnam oraz Algieria.

Wartość eksportu

W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2024 roku wartość eksportowanej z Polski wołowiny osiągnęła 776 milionów euro, co stanowi wzrost o 6,5% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Mimo sukcesów eksportowych, prezes PZHiPBM Jacek Zarzecki wskazuje na zmniejszające się pogłowie, co może przekładać się na mniejszą podaż i wyższe ceny tego mięsa na rynku krajowym.

Globalne problemy z ceną wołowiny

Nie tylko Polska, ale i inne kraje Unii Europejskiej borykają się z rosnącymi cenami wołowiny. Według danych Eurostatu, w ubiegłych trzech latach roczne wahania cen tego produktu przekraczały 10%. Również światowy rynek odczuwa podwyżki – w minionym tygodniu ceny bydła rzeźnego na giełdzie w Chicago zanotowały wzrost, przekraczając 190 centów za funt (około 17 zł za kg), co oznacza 13% wzrost w porównaniu do poprzedniego roku.

„`